tiistai 6. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän illallinen

Itsenäisyyspäivän illallisen menuksi halusimme suomalaista, mutta modernia. Alkuruuaksi teimme vegaanista punajuuricarpaggiota, pääruuaksi täytettyjä kuharullia ja jälkiruuaksi puolukkaparfaita. 

Punajuuricarpaggio



Tarvitset: 

Marinoitavaksi

2 punajuurta
1 sitruunan mehu
merisuolaa

Salaattiin

kourallinen cashewpähkinöitä
40 g kapriksia 
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 vihreä omena
oliiviöljyä
pienenpieni loraus vaahterasiirappia 
limen mehu
pippuria
kourallinen saksanpähkinöitä koristeluun


  1. Kuori punajuuret ja viipaloi ohuenohuiksi siivuiksi esim. mandoliinillä. Parhaita ovat todella ohuet viipaleet! Mandoliinin puutteessa käytimme juustohöylää (Terveisiä Joulupukille!). Laita siivut kannelliseen pieneen astiaan marinoitumaan sitruunanmehun ja merisuolan kanssa noin 2 tunniksi. 
  2. Tee kesäkurpitsasta juliette-kuorinveitsellä ohuita spaghettisuikaleita. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä ja laita sivuun. 
  3. Valmista kastike. Sekoita blenderissä cashewpähkinät, kaprikset, vaahterasiirappi, vajaa desi vettä, loraus oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. 
  4. Tee omenasta ohuita viipaleita mandoliinillä. Pirskottele päälle limenmehua ja laita sivuun odottelemaan. 
  5. Paahda saksanpähkinät pannulla. 
  6. Kuivaa punajuuret ja ala rakentamaan annosta. Me laitoimme punajuuret pohjalle, sitten kesäkurpitsaspaghettia ja omenasuikaleita. Lopuksi lisää kastiketta ja koristele saksanpähkinöillä. 

Täytetyt kuharullat

Tarvitset:

2 kuhafilettä
6 jokirapua
tilliä
valkoviiniä
voita
valkoviiniä
suolaa
valkopippuria




  1. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
  2. Kuivaa kuhafileet talouspaperilla ja mausta suolalla ja valkopippurilla.
  3. Pilko jokiravut pieniksi paloiksi ja levitä ne kuhafileiden päälle. Lisää päälle vielä tilliä. 
  4. Kääri fileet rullalle ja kiinnitä ne cocktail-tikuilla. 
  5. Voitele pieni uunivuoka ja aseta kuharullat vuokaan. Ripottele päälle n. desilitra kuivaa valkoviiniä ja lisää voinokareita. 
  6. Paista uunissa n. 20 minuuttia, jonka jälkeen lusikoi hieman viini-voiseosta rullien päälle. Anna rullien olla uunissa vielä viitisen minuuttia.  


Beurre Blanc/Voikastike

Tarvitset: 

2 pientä salottisipulia
0,5 dl valkoviinietikkaa
1,5 dl valkoviiniä
voita

  1. Kuullota sipulit voissa. 
  2. Lisää valkoviinietikka ja valkoviini. 
  3. Keitä kasaan niin, että puolet nesteestä on haihtunut.
  4. Sekoita n. 150 voita hitaasti paloina kastikkeeseen. Älä keitä enää.
Piparjuuriperunakakku

Tarvitset: 

8 jauhoista perunaa
50 g piparjuurta
2 dl kermaa
suolaa
pippuria
(hieman raastettua parmesaania)

  1. Kuori perunat ja tee niistä mandoliinilla tai muulla välineellä ohuita siivuja. 
  2. Kuivaa perunat talouspaperilla.
  3. Raasta piparjuuri. 
  4. Voitele matalareunainen vuoka.
  5. Lado vuokaan perunat ja piparjuuriraaste. 
  6. Kaada puolet kermasta perunoiden päälle, mausta suolalla ja pippurilla. 
  7. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia ja lisää loput kermasta. Paista vielä puoli tuntia, halutessasi lisää parmesaaniraastetta päälle n. 10 minuuttia ennen valmistumista. 
  8. Anna piparjuuriperunakakun vetäytyä ja leikkaa sitten niistä sopivat annospalat. Voit laittaa annospalat tarjoilulautasilla uuniin lämpiämään ennen tarjoamista ja kasata annokset piparjuuriperunakakun päälle. 

Puolukkaparfait

Jälkiruokareseptin löysimme MTV3:n sivuilta: http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/reseptit/resepti/puolukkaparfait/5651608 




Itsenäisyyspäivän teemaan sopii kuunnella suomalaisen Love Recordsin tuotantoa, "Love Show 45": 




    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti