lauantai 3. joulukuuta 2016

Elokuvasäveltäjä Ennio Morricone Hartwall-areenalla 30.11.2016

Italialainen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone saatiin vihdoin esiintymään Helsinkiin. Jo 88-vuotias maestro joutui perumaan kevään esiintymisensä Suomessa, mutta johti keskiviikkona suurta kuoroa ja orkesteria, jotka esittivät hänen sävellyksiään 60-luvulta tähän päivään. 



Orkesterin ja solistina toimineen sopraano Susanna Riccardin Morricone oli tuonut mukanaan, mutta kuorona toimi suomalainen Marjukka Riihimäen luotsaama Grex Musicus. Ilmeisemminkin satapäiseen konserttikuoroon mukaan oli pyydetty myös kuoron alumneja, sillä Kana löysi kuorolaisista ainakin yhden Sibelius-lukion luokkakaverin parinkymmenen vuoden takaa ja pari opiskelukaveria yliopistolta. Hyvin kuoro veti ja sen äärimmäisen hyväsointiset sopraanot pääsivät oikeuksiinsa "On Earth as It Is in Heaven" -kappaleessa The Mission -elokuvasta. Kappale kuultiinkin kahdesti, myös viimeisenä encorena. 

Morriconen romanttiset elokuvasävellykset etenkin lännenelokuviin olivat omiaan saamaan aikaan kylmiä väreitä ja kyyneleitäkin. Konsertissa kuultiin myös hittikappaleita, kuten "The Ecstacy of Gold" -elokuvasta Hyvät, Pahat ja Rumat (1966). Kappale päätti ensimmäisen puoliajan, jonka jälkeen yleisö puhkesi spontaaneihin suosionosoituksiin seisaaltaan. Lännenelokuvien hitit jäivät kuitenkin konsertissa aliedustetuiksi ja niiden sijaan kuultiin melkoisesti myös Morriconen tuntemattomampaa materiaalia. Ilahduttavaa oli kuitenkin, että konsertti tarjosi läpileikkauksen hänen koko tuotannostaan, mukaanlukien kappaleita tänä vuonna Oscar-gaalassa parhaan musiikin palkinnon saaneelta Tarantinon "The Hateful Eight" -elokuvan soundtrackilta.

Konsertissa ei ollut yhtäkään välispiikkiä. Pääosassa oli selvästi musiikki, mitä myös yleisö kunnioitti. Vaikutti siltä, että suurin osa yleisöstä oli lumoutunut musiikista eikä juuri mitään välihuutoja tai popcornin syömisiä nähty. 




Varmasti yksi tämän vuoden parhaista konserttikokemuksista. Kun nyt kuorojen makuun on päästy, niin jos sinulla on mahdollisuus, käy kuuntelemassa ainakin yksi joulukonsertti. Esim. Morriconen konsertissa kuultu Grex Musicus esiintyy sekä Pyhän Laurin että Mikael Agricolan kirkossa. Toinen hyvä joulukonserttikuoro on Lain Huuto. Heidän konserttinsa ovat Uspenskin katedraalissa ja Temppelinaukion kirkossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti