torstai 20. lokakuuta 2016

Kokkaamista Tioman-saarella Malesiassa

Kana ja hänen Indonesiassa asuva ystävänsä viettivät syysloman Singaporessa ja Malesiassa Tioman-saarella. Tioman-saari sijaitsee Malesian itäpuolella, n. 3 tunnin bussi- ja 2,5 tunnin lauttamatkan päässä Singaporesta. Etenkin saaren itäpuoli on säilyttänyt autenttisen tilan ja todellisen paratiisisaaritunnelman.  





Kanalla ystävineen oli mahdollisuus päästä valmistamaan perinteinen tiomanilainen arkiateria paikalliseen keittiöön. Valmistimme nasi gorengia Tioman-saaren tyyliin,  kasviksia kookoskastikkeessa ja jättikatkarapuja sambalkastikkeessa. Ohjeet tässä ovat kahdelle hengelle.








Nasi Goreng on malesialainen tai indonesialainen ruokalaji tai lisäke, joka tarkoittaa paistettua riisiä. Se valmistetaan usein edellisenä päivänä tähteeksi jääneestä riisistä.

Nasi Gorengiin tarvitset:

öljyä
(hyppysellinen kuivattuja pikkukaloja)
Maustetahna: Murskaa morttelissa pari pientä chilin palkoa, 2 pientä punasipulia, muutama valkosipulinkynsi ja hieman esim. intiaanisokeria
suolaa
1 kananmuna
3 dl keitettyä basmatiriisiä
n. 1 dl vihanneksia, esim. Porkkanaa, papuja, sipulia…

Kuivattuja pikkukaloja voi olla vaikeaa löytää Suomesta, mutta ne voi jättää reseptistä pois.

Valmistusohje löytyy videolta:




Kasviksiin kookoskastikkeessa tarvitset:

Öljyä
400 g kasviksia, esim. kiinankaalia, kevätsipulia, kukkakaalia, porkkanoita, maissia…
tölkki kookosmaitoa
tuoretta pinaattia
chiliä
suolaa
pippuria

  1. Kuullota kasvikset öljyssä.
  2. Lisää tölkki kookosmaitoa.
  3. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä.
  4. Aivan loppuvaiheessa lisää kourallinen tuoretta pinaattia.

Jättikatkarapuihin sambalkastikkeessa tarvitset:

1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
öljyä
2 rkl sambal oelek kastiketta
loraus viinietikkaa
suolaa
ripaus sokeria
loraus vettä
200 g kasviksia, esim. kevätsipulia, kukkakaalia, porkkanoita…
4 jättikatkarapua

  1. Kuullota silputut valkosipuli ja sipuli öljyssä. 
  2. Lisää sambal oelek. 
  3. Lisää viinietikka, suola, sokeri ja loraus vettä ja lopuksi kasvikset ja katkaravut. Anna kypsentyä hetki.




Me vain kävelimme keittiöön ja kysyimme, saisimmeko kokata yhdessä. Aluksi vastaanotto oli epäileväinen, mutta lopulta kaikilla oli todella hauskaa. Suosittelemme rohkeaa asennetta kokkausmatkoille! 

Tässä vielä soittolista trooppisen saaren tunnelmaan pääsemiseksi:









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti