lauantai 29. lokakuuta 2016

80-luvun suomalaisen musiikin helmiä ja sunnuntairuokana täytetyt lihakääryleet

Vanhan ajan sunnuntairuoka on täytetyt lihakääryleet. Valmistimme ne naudan sisäpaistista, osan täytimme kanttarelli-sipuliseoksella ja osaan laitoimme täytteeksi sinihomejuustoa. Kääryleet tarjoiltiin sitruuna-rosmariiniperunoiden ja kermasinappirakuunakastikkeen kanssa.  Ohjeet kahdelle hengelle.


Lihakääryleet

Tarvitset:
600 g  naudan sisäpaistia
1,5 dl esikypsennettyjä kanttarelleja
puolikas sipuli
voita
sinihomejuustoa
2,5 dl lihalientä
cocktail-tikkuja

  1. Leikkaa lihasta vajaan sentin paksuisia viipaleita. Nuiji ne muovin välissä ohuiksi lehtipihveiksi.
  2. Kuulota sipuli voissa paistinpannulla. Lisää kanttarellit. Siirrä seos syrjään.
  3. Aseta jokaiselle nuijitulle lihapalalle joko kanttarelli-sipuliseosta tai homejuustoa. Kääri lihapalat rullaksi ja kiinnitä cocktailtikulla.
  4. Kuumenna paistinpannussa rasva kullanruskeaksi. Ruskista kääryleet. Kun viimeiset lihakääryleet on paistettu, lisää pannulle lihaliemi ja kiehauta se. 
  5. Anna kääryleiden hautua lihaliemessä pannulla kannen alla. Nestettä pitäisi olla sen verran, että noin puolet rullista peittyy, lisää tarvittaessa lihalientä. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Haudutuksen voi tehdä myös uunissa, n. 125 asteessa.
  6. Nosta kääryleet pois liemestä, ja poista niistä tikut. Siirrä kääryleet uunipannulle uuniin sitruuna-rosmariiniperunoiden seuraan, näin pidät ne lämpimänä sillä välin kuin valmistat kastikkeen.




Sitruuna-rosmariiniperunat

10 pientä jauhoista perunaa (mieluiten varhaisperunoita)
2 valkosipulinkynttä
puolikas sitruuna
rosmariinin oksa
nokare voita
oliiviöljyä

  1. Pese perunat ja puolita ne. 
  2. Laita perunat, kuoritut valkosipulin kynnet, rosmariinin lehdet, puolitetut sitruunat, voita ja oliiviöljyä uunipannuun. 
  3. Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa. 
  4. Kypsennä uunissa 225 asteessa n. 45 minuuttia. Kääntele perunoita välillä. 


Kermasinappirakuunakastike

1 dl siivilöityä lihalientä (samaa jossa haudutit lihakääryleet)
1 rkl Dijon-sinappia
2 dl kuohukermaa
1 rkl kuivattua rakuunaa

  1. Laita kattilaan lihaliemi ja Dijon-sinappi. 
  2. Lisää kerma. Anna kiehahtaa hetki ja lisää kuivattu rakuuna lopuksi. 
Soittolistalla 80-luvun suomalaista musiikkia. Kuuntele ainakin listan viimeinen biisi, Eppujen Jackpot "Tie Vie" -albumilta. Se on ollut tällä viikolla kovasti kuuntelussa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti